Don’t Wait for Opportunity, Create It

To be successful, you have to use each day as an opportunity to improve, to be better, to get a little bit closer to your goals. It might sound like a lot of work—and with a busy schedule, next to impossible. But the best part is, the more you accomplish, the more you’ll want to do, the higher you’ll want to reach. So as long as you have the hunger for success, you will always have the power within you to achieve it. Use your ambition, drive, and desire

 

#sewadewanbangi

#Pakejdewanseminar

#pakejdewanperkahwinan

PAKEJ TERBAIK UNTUK ANDA

Selamat pengantin baru
Selamat berbahgia
Selamat ke anak cucu
Selamat sejahtera

Semoga berpanjangan
Semoga berkekalan
Semoga satu tujuan
Semoga aman

Hidup mestilah rukun
Sabar paling perlu
Cinta setiap hari
Senyum mesti selalu
Oh oh oh oh

Eh..terngiang-ngian pula lagu Saloma. Ha kepada sesiapa yang mencari-cari dewan untuk majlis perkahwinan anda, apa tunggu lagi!!! Cepat-cepat la hubungi kami di Bangi Convention Centre. Mesti puas hatilah. Dewan kami tersangatlah selesa boleh menampung 1,000 sehingga 2,000 orang dalam satu majlis. Nak jemput satu kampung pon muat okeyh. Hanya RM28.80 ( per/kepala), Tuan rumah hanya datang dapat untuk melayan tetamu sahaja. Semua akan diuruskan. Kami menawarkan harga dengan perkhidmatan yang eksklusif dan terbaik untuk anda. Bukan kepuasan anda sahaja yang kami kisah tetapi keselesaan tetamu anda juga tanggungjawab kami.

Apa kelebihan yang ada di Bangi Convention Centre ni?
 Dewan yang selesa dan grand
 Kemudahan parking
 Ruang Solat yang selesa
 Tandas yang bersih dan selesa
 Menu yang tersangatlah sedap
 Bilik persalinan dan bilik rehat untuk tuan rumah.
 Tempat yang strategik.

Jadi apa tunggu lagi???Bakal-bakal pengantin tu cepat-cepatlah hubungi kami untuk menempah dewan idaman anda.

Tel: +60 3-8923 1062 / +6013-6646112 / +6019-283 9309 / +6011-1990 5519
Fax: +603 8210 0741
Email: admin@bccbangi.com
Website: www.bccbangi.com
Facebook : www.facebook.com/bcc
Instagram : www.instagram.com/bccbangi

Sebaik-baik Perkahwinan adalah paling murah maharnya?

KUALA LUMPUR 26 AUGUST. Ringgit Malaysia . STR/ Hafiz Sohaimi

 

Mahar?Mahar merupakan termasuk dalam rukun nikah yang mana ia merupakan perkara wajib yang perlu dipenuhi. Maksud mahar dapat disimpulkan sebagai pemberian wajib dari suami kepada isteri sebagai hadiah yang tulus berkenaan dengan perkahwinan antara keduanya yang telah ditetapkan dalam al-Quran, Al-sunnah dan ijma. Maka perkara mahar ini menjadi wajib bagi pasangan yang hendak mendirikan rumah tangga kerana mahar ini termasuk dalam ajaran agama Islam. Pemberian mahar adalah sesuatu yang disyariatkan oleh ajaran agama Islam.

Mahar ini sebenarnya amalan yang berasal daripada masyarakat jahiliyyah. Pada zaman itu, mahar adalah syarat sah perkahwinan. Jadinya apabila mahar diberikan barulah perkahwinan tersebut sah disisi undang-undang. Kalau buat macam ni zaman sekarang abis tak kahwenlah  semua orang. Pada zaman ni wali iaitu ayah atau datuk, adik beradik lelaki atau sesiapa yang menjaga wanita tersebut menganggap yang mahar ini adalah hak mereka sebagai balas membesarkan wanita tersebut. Jadi pada ketika ini pemberian mahar digambarkan sebagai bayaran pembelian wanita. Pada zaman jahiliyyah ni kan martabat wanita dipandang rendah. Bilamana Islam mula tersebar, pembelian mahar ini ditukar sebagai satu pemberian dalam perkahwinan oleh bakal suami kepada bakal isteri dan khusus menjadi harta miliknya.

Saban tahun isu pemberian mahar ini sentiasa tular di media sosial, bila senyap kemudian timbul kembali isu mahal ini dalam kalangan netizen di sosial media. Dalam konteks negara kita malaysia ni bukan isu mahar yang menjadi persolannya, isu hantaran yang menjadi persoalan sebab kadar mahar di Malaysia telah ditetapkan oleh Jabatan Agama Islam negeri masing-masing. Ada beberapa buah negeri sahaja yang kadar mahar tidak ditentukan seperti Perlis dan Kedah. Jadi di Malaysia orang selalu keliru dengan mahar dan hantaran. Yang wajibnya adalah mahar tetapi hantaran pulan yang seolah-olah menjadi perkara wajib dalam perkahwinan. Zaman sekarang ini pemberian hantaran ada level ye tuan-tuan dan puan-puan ikut tahap pengajian katanya. SPM rate mahar dalam 10k, degree pulak up skit ke 10k hingga 20k, Jadi kalau master Phd tak tahu la berapa. Lepas tu ikut level pekerjaan, kecantikan dan macam-macam lagilah.Walhal di dalam Islam hanya pemberian mahar sahaja yang wajib.

Jadi berapa sebenarnya nilai mahar ni?

Tiada had yang tertentu bagi sesebuah mahar. Oleh itu, ianya tiada had terendah dan juga had maksimum dalam nilaian mahar tersebut bahkan yang pastinya, semua benda yang bernilai dan mempunyai nilai untuk dijual ataupun dijadikan sewaan maka ianya boleh dijadikan mahar sama ada ianya berbentuk ‘ain (barang tersebut), hutang ataupun manfaat, sedikit atau banyaknya ia seperti kereta, ataupun RM 5,000.00, ataupun sebuah rumah, ataupun mahar dari segi mengajarkan sesuatu dari ilmu-ilmu seperti mengajarkan Al-Quran kepada isteri. 

Meskipun syarak tidak menetapkan kadar mahar namun di sana terdapat petunjuk dari Nabi SAW agar mahar ini dipermudahkan. Dalam sebuah hadith, Rasulullah SAW bersabda:

خَيْرُ النِّكَاحِ أَيْسَرُهُ

Maksudnya: Sebaik-baik pernikahan adalah yang dipermudahkan maharnya.

Riwayat Ibn Hibban (4072)

 

Dalam sebuah hadith yang lain pula, dari ‘Aisyah R.Anha bahawa Rasulullah SAW bersabda:

إِنَّ أَعْظَمَ النِّكَاحِ بَرَكَةً أَيْسَرُهُ مَؤُونَةً

Maksudnya: Sesungguhnya, perkahwinan yang paling agung dan berkat adalah yang dipermudahkan perbelanjaannya.

Riwayat Al-Imam Ahmad (24529)

Ramai orang salah mentafsir berkaitan hadis yang pertama, dimana rata-rata menyatakan bahawa perkahwinan yang baik adalah yang murah mahalnya. walhal dalam hadis tersebut Nabi SAW menyebut perkatan “أَيْسَرُهُ” yang membawa maksud mudah bukannya murah. Cuma kita baca kembali sirah Nabi Muhammad SAW dan berapa nilai mahar yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada para isterinya. Tetapi ini bukan bermakna para wanita boleh meminta nilai yang tinggi.Renung kembali hadis di atas. Hadis tersebut menunjukkan bahawa perkahwinan yang tidak mengambil kira nilai mahal maharnya akan dikurniakan keberkatan. Mahar mahupun hantaran merupakan tanda penghargaan yang diberikan oleh pihak lelaki terhadap keluarga perempuan yang menunjukkan keikhlasan dalam menjalinkan hubungan di antara dua keluarga. Yang mana keikhlasan yang dizahirkan inilah yang akan membawa keberkatan dalam hubungan kedua-dua belah pihak.

Oleh itu, disyorkan agar mas kahwin dan hantaran ini mengikut kadar kemampuan, serta adat yang munasabah. Kita kembali fokus kepada perkara yang utama adalah tujuan perkahwinan itu sendiri untuk apa? dan apakah matlamat utama dalam sesebuah perkahwinan?Matlamatnya  tidak lain, bukan untuk membangga diri nilai hantaran anak lebh tinggi dari orang lain tetapi hanyalah untuk mencari keredhaan Allah SWT  .

 

rujukan: https://muftiwp.gov.my/ms/artikel/bayan-linnas/1777-bayan-linnas-siri-56-isu-mahar-penyelesaiannya

http://conference.kuis.edu.my/thiqah2018/images/eprosiding/1007_THIQAH2018.pdf

 

#dewanperkahwinanbangi

#sewadewanbangi

#mahardalamislam

#bccbangi

 

TIP MEMILIH BUSANA PENGANTIN

Assalamualaikum and Hi!! Kali ini ini kami ingin kongsikan kepada anda tips pemilihan baju pengantin. Ha nak pilih baju pon kena ada tips tau. Mestilah kena ada tip supaya persalinan kita pada hari istimewa  tersebut cantik dan yang paling penting selesa untuk anda. Kawen kan sekali seumur hidup, jadi mestilah kita nak busana kita cantik kan..kalau perempuan mesti dia nak jadi “the most beautiful bride in the world” kan pada hari bahagia tersebut. Jadi ianya memerlukan persiapan awal dan teliti dalam pemilihan.

 

Sumber : Google
  1. Bajet

Perkara pertama yang perlu diambil kira mestilah baget. Korang kena pastikan berapa anggaran yang korang nak spend untuk baju kawen korang. Jangan out of budget pulak sebab nanti dia akan ganggu persiapan korang yang lain..kang nanti  baju penganti cantik mahal nau, tetamu plk tak cukup makan..kiki tak pon sampai berhutang semata-mata nak baju yang cantik..tak mau camtu ye uolls. Jadi, brride to be tu,  prepare bajet ni awal-awal ye uolls.

2. Design

Pastikan design yg kita pilih tu selesa. Tidak terlalu ketat atau longgar sehingga menyukarkan pergerakan.Sebagai raja sehari kita bukan duduk diam dipelaminan seharian. Seluruh mata juga akan tertumpu pada kita dan setiap perincian akan diamati.Jadi keselesaan diri amat penting supaya tidak kelihatan janggal ketika bersanding. Masa ni korang kena tahu dah apa tema yang korang nak untuk majlis perkahwinan korang, nak tradisional ke, moden ke, koporat ke?. Apa-apa je la tema asalkan korang bahagia. Bila dah ada tema senanglah korang nak fikir design apa yang korang nak.

3) Size ketinggian
Size ketinggian amat main peranan dlm menentukan fashion seseorang.Jika anda seorang yg tinggi semestinya tidak menjadi masalah.Tetapi bagi mereka yg berketinggian 160cm kebawah, hindari dari memilih baju pengantin yg jatuh dipinggang kerana anda akan kelihatan lebih pendek. Elakkan juga memilih warna2 yg gelap sebaliknya pilih warna2 yg lebih lembut seperti krim dan pastel.Design yg sesuai utk si gadis bertubuh kecil adalah dress with A Line kerana akan memberi kesan pada kaki si pemakai tampak lebih panjang.

4)Saiz dan Bentuk Bandan

A) Badan Gempal Dan Tinggi
Individu yang berbadan seperti ini sesuai menggayakan busana berwarna gelap seperti hitam, coklat gelap, biru gelap, hijau gelap kerana warna-warna ini mampu membuatkan anda kelihatan langsing. Jika ingin bergaya dengan baju bercorak, pilih corak bunga-bunga kecil. Elakkan memakai pakaian warna terlalu terang dan corak bunga yang besar kerana ia akan menyerlahkan kegempalan anda.

B) Badan Kurus Dan Rendah
Jika anda termasuk golongan ini, serlahkan penampilan dengan menggayakan warna busana yang lebih cerah dan corak bunga yang sedikit besar. Corak garis menegak sesuai dipakai supaya anda tampak lebih tinggi. Lengkapkan penampilan anda dengan memakai kasut tinggi seperti wedges, ia mampu membantu menambahkan ketinggian anda.

C) Badan Kurus Dan Tinggi
Bagi individu yang berbadan kurus dan tinggi, anda sesuai memakai warna cerah seperti merah jambu, merah, kuning, oren, hijau, biru muda dan coklat serta boleh juga menggayakan corak melintang dan bunga baju yang besar supaya mengurangkan anda dilihat terlalu kurus. Corak melintang dan besar mampu memberi gambaran bahawa anda lebih berisi.

D) Bentuk Badan Buah Pear
Busana yang tepat untuk bentuk tubuh ini adalah yang mampu menyeimbangkan bahagian atas tubuh dengan bahagian bawah tubuh. Pakaian dengan corak pelbagai dan berwarna terang sesuai dipakai pada bahagian atas. Pakaian atas (bahu/lengan) yang lebar, berenda-renda, perincian yang banyak juga mampu membuatkan tubuh bahagian atas anda kelihatan sedikit besar sekaligus ia menyeimbangkan tubuh.

E) Bentuk Tubuh Epal
Warna-warna yang ceria dan terang di bahagian atas tubuh dan warna gelap bahagian bawah tubuh adalah kombinasi yang sesuai. Gunakan tali pinggang dengan ukuran sederhana untuk tampil menarik. Pilih warna-warna gelap untuk memberikan kesan langsing.

F) Bentuk Tubuh 4 Segi Atau Brick/Rectangle
Pilihlah pakaian dengan potongan yang jelas agar membantu membentuk lekuk tubuh, seperti pakaian dengan struktur geometris dengan tali pinggang atau pakaian yang memiliki perincian pita dan kerut yang ringkas. Hindari pakaian jenis yang tipis dan ringan. Jangan mengenakan terlalu banyak perincian dan gabungan rona berlebihan agar kesannya tidak terlalu serabut. Untuk aksesori juga jangan terlalu banyak.

G) Bentuk Tubuh Jam Pasir
Mereka yang memiliki bentuk tubuh jenis ini sangat bertuah kerana anda sesuai memakai semua jenis busana dan warna. Untuk bahagian bawah tubuh digalakkan mengenakan skirt dengan potongan A-line agar anda kelihatan lebih ramping

5). Warna material

Jadikan warna kulit anda sebagai rujukan utk memilih warna baju dihari penting anda.
Pada dasarnya mereka yg berkulit putih tiada masalah utk memilih apa saja warna. Tetapi jika ingin kelihatan lebih anggun pilih warna2 pastel dengn sedikit sentuhan silver atau gold yg berkilau bagi menambar seri glowing dihari berbahagia itu nanti.
Bagi si kuning langsat,warna biru, kuning, merah , hijau dan orange adalah warna yg mampu menaikkan seri anda.
Bagi yg berkulit sedikit gelap atau sawo matang elakkan menggunakan warna2 pastel kerana akan kelihatan lebih kusam. Sebaliknya jgn takut utk menggunakan warna2 terang kerana ia mampu menaikkan seri anda.

 

Ok itu saja tips untuk kali ini, harap dapat membantu

Ptsssssss..nak habaq ni kami di Bangi Convention Centre ada menyediakan Set busana pengantin lelaki dan perempuan, pakej sekali dengan dewan, pelamin dan catering..sangat berbaloi2. Untuk maklumat lanjut boleh terus hubungi staff kami.

 

Rujukan :

SHAUFIQ BRIDAL KOTA BHARU

https://www.facebook.com/shaufiqbridal/posts/tips-memilih-baju-pengantin-assalamualaikum-lovely-people-zaman-skrg-ni-zaman-in/700660906783201/

5 TIPS MEMILIH BAJU PENGANTIN

#dewanperkahwinanbangi
#dewanperkahwinanputrajaya
#dewanperkahwinanselangor
#kateringperkahwinansedapbangi

 

 

PAKEJ TERBAIK UNTUK JAMUAN HARI RAYA

SELAMAT HARI RAYA DIUCAPKAN KEPADA SEMUA.Semoga Ibadah kita dibulan Ramadhan diterima oleh Allah SWT.  Sempena bulan Syawal yang kunjung tiba ini mesti ramaikan yang akan mengadakan jamuan hari raya untuk sanak saudara dan rakan taulat. Masa ni lah kita akan mengukuhkan lagi ikatan silaturahim yang telah terbina. Kami di BCC menyediakan pakej jamuan Hari Raya yang terbaik untuk anda semua.

untuk maklumat lanjut berkaitan pakej yang ad boleh hubungi pihak kami

#pakejjamuanharirayadibangi
#openhouse
#pakejopenhousehariraya