Catatan BCC

TIP MEMILIH BUSANA PENGANTIN

Assalamualaikum and Hi!! Kali ini ini kami ingin kongsikan kepada anda tips pemilihan baju pengantin. Ha nak pilih baju pon kena ada tips tau. Mestilah kena ada tip supaya persalinan kita pada hari istimewa  tersebut cantik dan yang paling penting selesa untuk anda. Kawen kan sekali seumur hidup, jadi mestilah kita nak busana kita cantik kan..kalau perempuan mesti dia nak jadi “the most beautiful bride in the world” kan pada hari bahagia tersebut. Jadi ianya memerlukan persiapan awal dan teliti dalam pemilihan.

 

Sumber : Google
  1. Bajet

Perkara pertama yang perlu diambil kira mestilah baget. Korang kena pastikan berapa anggaran yang korang nak spend untuk baju kawen korang. Jangan out of budget pulak sebab nanti dia akan ganggu persiapan korang yang lain..kang nanti  baju penganti cantik mahal nau, tetamu plk tak cukup makan..kiki tak pon sampai berhutang semata-mata nak baju yang cantik..tak mau camtu ye uolls. Jadi, brride to be tu,  prepare bajet ni awal-awal ye uolls.

2. Design

Pastikan design yg kita pilih tu selesa. Tidak terlalu ketat atau longgar sehingga menyukarkan pergerakan.Sebagai raja sehari kita bukan duduk diam dipelaminan seharian. Seluruh mata juga akan tertumpu pada kita dan setiap perincian akan diamati.Jadi keselesaan diri amat penting supaya tidak kelihatan janggal ketika bersanding. Masa ni korang kena tahu dah apa tema yang korang nak untuk majlis perkahwinan korang, nak tradisional ke, moden ke, koporat ke?. Apa-apa je la tema asalkan korang bahagia. Bila dah ada tema senanglah korang nak fikir design apa yang korang nak.

3) Size ketinggian
Size ketinggian amat main peranan dlm menentukan fashion seseorang.Jika anda seorang yg tinggi semestinya tidak menjadi masalah.Tetapi bagi mereka yg berketinggian 160cm kebawah, hindari dari memilih baju pengantin yg jatuh dipinggang kerana anda akan kelihatan lebih pendek. Elakkan juga memilih warna2 yg gelap sebaliknya pilih warna2 yg lebih lembut seperti krim dan pastel.Design yg sesuai utk si gadis bertubuh kecil adalah dress with A Line kerana akan memberi kesan pada kaki si pemakai tampak lebih panjang.

4)Saiz dan Bentuk Bandan

A) Badan Gempal Dan Tinggi
Individu yang berbadan seperti ini sesuai menggayakan busana berwarna gelap seperti hitam, coklat gelap, biru gelap, hijau gelap kerana warna-warna ini mampu membuatkan anda kelihatan langsing. Jika ingin bergaya dengan baju bercorak, pilih corak bunga-bunga kecil. Elakkan memakai pakaian warna terlalu terang dan corak bunga yang besar kerana ia akan menyerlahkan kegempalan anda.

B) Badan Kurus Dan Rendah
Jika anda termasuk golongan ini, serlahkan penampilan dengan menggayakan warna busana yang lebih cerah dan corak bunga yang sedikit besar. Corak garis menegak sesuai dipakai supaya anda tampak lebih tinggi. Lengkapkan penampilan anda dengan memakai kasut tinggi seperti wedges, ia mampu membantu menambahkan ketinggian anda.

C) Badan Kurus Dan Tinggi
Bagi individu yang berbadan kurus dan tinggi, anda sesuai memakai warna cerah seperti merah jambu, merah, kuning, oren, hijau, biru muda dan coklat serta boleh juga menggayakan corak melintang dan bunga baju yang besar supaya mengurangkan anda dilihat terlalu kurus. Corak melintang dan besar mampu memberi gambaran bahawa anda lebih berisi.

D) Bentuk Badan Buah Pear
Busana yang tepat untuk bentuk tubuh ini adalah yang mampu menyeimbangkan bahagian atas tubuh dengan bahagian bawah tubuh. Pakaian dengan corak pelbagai dan berwarna terang sesuai dipakai pada bahagian atas. Pakaian atas (bahu/lengan) yang lebar, berenda-renda, perincian yang banyak juga mampu membuatkan tubuh bahagian atas anda kelihatan sedikit besar sekaligus ia menyeimbangkan tubuh.

E) Bentuk Tubuh Epal
Warna-warna yang ceria dan terang di bahagian atas tubuh dan warna gelap bahagian bawah tubuh adalah kombinasi yang sesuai. Gunakan tali pinggang dengan ukuran sederhana untuk tampil menarik. Pilih warna-warna gelap untuk memberikan kesan langsing.

F) Bentuk Tubuh 4 Segi Atau Brick/Rectangle
Pilihlah pakaian dengan potongan yang jelas agar membantu membentuk lekuk tubuh, seperti pakaian dengan struktur geometris dengan tali pinggang atau pakaian yang memiliki perincian pita dan kerut yang ringkas. Hindari pakaian jenis yang tipis dan ringan. Jangan mengenakan terlalu banyak perincian dan gabungan rona berlebihan agar kesannya tidak terlalu serabut. Untuk aksesori juga jangan terlalu banyak.

G) Bentuk Tubuh Jam Pasir
Mereka yang memiliki bentuk tubuh jenis ini sangat bertuah kerana anda sesuai memakai semua jenis busana dan warna. Untuk bahagian bawah tubuh digalakkan mengenakan skirt dengan potongan A-line agar anda kelihatan lebih ramping

5). Warna material

Jadikan warna kulit anda sebagai rujukan utk memilih warna baju dihari penting anda.
Pada dasarnya mereka yg berkulit putih tiada masalah utk memilih apa saja warna. Tetapi jika ingin kelihatan lebih anggun pilih warna2 pastel dengn sedikit sentuhan silver atau gold yg berkilau bagi menambar seri glowing dihari berbahagia itu nanti.
Bagi si kuning langsat,warna biru, kuning, merah , hijau dan orange adalah warna yg mampu menaikkan seri anda.
Bagi yg berkulit sedikit gelap atau sawo matang elakkan menggunakan warna2 pastel kerana akan kelihatan lebih kusam. Sebaliknya jgn takut utk menggunakan warna2 terang kerana ia mampu menaikkan seri anda.

 

Ok itu saja tips untuk kali ini, harap dapat membantu

Ptsssssss..nak habaq ni kami di Bangi Convention Centre ada menyediakan Set busana pengantin lelaki dan perempuan, pakej sekali dengan dewan, pelamin dan catering..sangat berbaloi2. Untuk maklumat lanjut boleh terus hubungi staff kami.

 

Rujukan :

SHAUFIQ BRIDAL KOTA BHARU

https://www.facebook.com/shaufiqbridal/posts/tips-memilih-baju-pengantin-assalamualaikum-lovely-people-zaman-skrg-ni-zaman-in/700660906783201/

5 TIPS MEMILIH BAJU PENGANTIN

#dewanperkahwinanbangi
#dewanperkahwinanputrajaya
#dewanperkahwinanselangor
#kateringperkahwinansedapbangi

 

 

TIPS PEMILIHAN PHOTOGRAPHER/VIDEOGRAPHER

Hi bakal pengantin sekalian!Bagaimanakah persiapan menuju hari bahagia anda?Checklist anda dah selesai ke belum?ke banyak yang tak settle lg? Ha yang paling penting Jurufoto dan juruvideo untuk majlis anda nanti dah ada ke?penting tu! baju dah cantik bak raja sehari, pelamin pon cantik, anda penat-penat siapkan majlis mestilah nak merakamkan saat indah majlis perkahwinan anda untuk tatapan hari tua dan anak-anak cucu nanti kan?

Jadi di sini kami nak kongsikan tips pemilihan Jurufoto dan Juruvideo yang profesional di hari bahagia anada. Pemilihan mereka ini sangatlah penting untuk mendapatkan hasil yang anda impikan. Jangan main ambik je asal murah je nanti anda yang menyesal sebab gambar dan video anda tidak cantik. Ha masih ingatkah ada suatu kes berkaitan juruvideo yang pernah viral tahun 2018 berikutan video yang dihasilkan super duper kreatif sampai pasangan pengantin pon jadi viral. Mungkin video nya kurang sesuai pada budaya masyarakat kita di Malaysia. haha Jadi di sini kami kongsikan beberapa tips pemilihan jurufoto dan juruvideo agar anda semua berpuas hati ketika membayar dan puas hati dengan hasil kerjanya.

 

Rujukan :google

 

  1. Tentukan liputan majlis yang anda mahu

Penting untuk anda senaraikan majlis yang menjadi keutamaam liputan jurufoto. Sama ada mahu liputan majlis nikah sahaja atau majlis nikah dan sanding atau sanding dan bertandang. Jika anda dah tentukan maka senang nanti jurufoto mencadangkan pakej yang sesuai selari dengan kehendak anda

2. Pilih bajet yang sesuai

Bajet merupakan perkara yang perlu diutamakan. Saat ingin melangsungkan majlis perkahwinan, duit ibarat air yang mengalir, tanda disedari ia hilang mengitu sahaja. Maka untuk memilih pakej pengambaran anda perlu melihat bajet terlebih dahulu pastikan pakej yang dipilih nanti tidak lari dari bajet asal anda. Sebenarnya kualiti dan harga pakej-pakej yang ditawarkan oleh jurufoto dan juruvideo adalah seiring. Kualiti di sini adalah dari segi hasil kerja jurugambar beserta dengan pengalaman dan juga ilmu jurugambar tersebut. Seorang jurugambar yang sebenar akan meletakkan harga yang setara dengan kualiti yang dimilikinya. Jika anda mementingkan kualiti maka anda mungkin tidak kisah dengan harga yang ditawarkan.

3. Informasi dan perbandingan

Informanasi di sini adalah cari dan bandingan beberapa jurufoto atau juruvideo yang ada dan buat perbandingan dari segi kualiti, pengalaman dan harga yang ditawarkan.Sebelum memilih jurufoto pastikan anda terlebih dahulu melihat hasil kerjanya supaya nanti anda tidak menyesal. Anda boleh bersikap cerewet dalam mencari  photographer  yang sesuai dengan citarasa, TETAPI elakkan cerewet semasa deal dengan  photographer  yang sudah dipilih. Kebebasan berkarya perlu diberikan kerana anda sudah memilih mereka. Pilihan ditangan anda.

4.Hubungan dengan jurugambar

Hubungan dengan jurufoto juga sangat penting untuk difikirkan. Pastikan jurufoto/juruvideo yang dipilih selesa untuk anda bekerjasama. Pilihlah  photographer  yang sesuai, yang serasi dengan anda.

Ini adalah tips ringkas dan penting sebagai panduan anda untuk memilih jurufoto/juruvideo dihari bahagia anda. Kami di pihak Bangi Convention Centre mengucapakan selamat dan dipermudahkan urusan perkahwinan anda.

#sewadewanbangi
#sewadewanputrajaya
#sewabilikseminar
#tempahdewanperkahwinan

 

 

 

MAJLIS KONVOKESYEN DI BANGI CONVENTION CENTER

Majlis konvoksyen merupkan suatu majlis yang diadakan untuk meraikan para graduaan yang sudah bertungkus lumus menimba ilmu dalam pengajian. Kami dipihak Bangi Convention Center mengalu-alukan mana-mana institut ataupun kolej yang ingin menyewa dewan bagi meraikan majlis graduasi para pelajar mereka. Pada minggu ini, Kolej Dar al Hikmah telah mengadakan Majlis Konvosyen ke 23 di Bangi Conventian Center.  Berikut merupakan gambar-gambar sekitar majlis konvoksyen tersebut di adakan

Kami di pihak Bangi Convention Centre menawarkan perkhidmatan sewaan dewan, bilik seminar untuk pelbagai jenis aktiviti dan majlis dengan kemudahan yang terbaik dan harga yang berpatutan. Untuk maklumat lanjut berkaitan sewaan dewan boleh hubungi kami.

 

BANGI CONVENTION CENTRE (BCC)

Managed By Langat Mekar Sdn Bhd (Company No: 939899-V)
Jalan Wawasan 1, Seksyen 14, Bandar Baru Bangi, 43650 Bangi, Selangor.

Tel: +60 3-8923 1062 / +6013-6646112 / +6019-283 9309 / +6011-1990 5519
Fax: +603 8210 0741
Email: admin@bccbangi.com
Website: www.bccbangi.com
Facebook : www.facebook.com/bcc
Instagram : www.instagram.com/bccbangi

#sewadewanbangi

#sewadewanputrajaya

#sewadewanselangor

#sewadewanperkahwinan

ANDA NERVOUS??

Ya Allah kenapa lah tertiba laju jer jantung ni? sejuk abis tangan ni… macam mana lah kalau tergetar-getar bila lafaz nanti?tak kan nak lafaz banyak  kali kot?malu lah aduh macam mana ni?” –[monolog hati bakal pengantin lelaki]

 

“  Apa nak buat ni? nervousnya..nak kena buat pembentangan minggu depan..makin hari makin berdebar pula..dah la pertama kali ni” [ Pelajar ]

“ Eh dah kenapa nak bercakap dekat seminar hari ni rasa berdebar pula. hasih ni yang tak best ni.sebelum ni ok jer.. hmm bercakap depan orang-orang hebat ni debar dia lain macam betul –[ Speaker konsultan ]

 

“Alamak dah nak dekat pukul 2pm. Ok dah start gabra ni tak pasal-pasal sejam lagi kena buat presentation masa meeting nanti. Dahlah aku ni ‘nervous’,  memalukan sungguh. Mesti suara pun susah nak keluar. Aduh, ‘sure’ berpeluh-peluh aku dalam bilik ‘meeting’. Ni pun dah ‘panic attack’ ni. Cepatlah bagi cara hilangkan gemuruh, aku nak buat sekarang sebelum rasa nak tercabut jantung ni.”-[ Staf sebuah syarikat]

 

Anda pernah alami situasi seperti di atas? Tangan menggeletar, tiba-tiba bercakap jadi gagap, suara putus-putus.lutut seolah-olah? nk tercabut ..Jangan risau ia adalah sesuatu yang normal. Di sini kami kongsikan berapa tips bagaimana untuk mengatasi perasaan gementar ini. Insyaallah ia boleh diatasi

 

  1. BERSEDIA 

Dalam apa jua yang kita lakukan persediaan itu sangat penting. Untuk mengatasi masalah gementar ini pertamanya anda perlu membuat persiapan secukupnya. Jika anda cepat gemuruh ketika berada dihadapan orang ramai atau public speaking, anda boleh atasinya dengan menghadir seminar  dan lihat cara percakapan speaker-speaker hebat. Anda juga boleh menghadiri diskusi ilmu yang ada sekiranya  berkesempatan cuba memberi pandangan anda berkaitan isu-isu yang dibincangkan. Seterusnya cuba kaji siapa audience anda. Ia akan membantu anda mengenal dengan siapa anda akan berhadapan nanti. Anda juga boleh berlatih seorang diri dihadapan cermin dan membuat rakaman ucapan tersebut. Begitu juga bagi lelaki, ketika ingin melafazkan akad nikah, nampak seperti mudah kan?tetapi ia juga memerlukan persediakan. Kalau anda gementar macam-macam perkara lucu akan terjadi

 

  2.  POSITIF

Yakin pada diri, anda mampu melakukannya. Cuba bayangkan perkara baik semasa anda bercakap di hadapan khalayak seperti  bayangkan keadaan diri anda yang tengah bersemangat bercakap dan khalayak bertepuk tangan kepada anda. Setkan di minda anda perkara yang positif sahaja. Cuba memberi kata-kata semangat untuk diri sendiri.

 

3. TENANG

Perasaan gemuruh sangat berkait rapat dengan pernafaskan. ia akan membuatkan nafas anda tersekat-sekat. Fokus pada penafasan, apabila kita adalam keadaan gementar otot-otot kita akan menegang. Maka apa yang perlu kita lakuan adalah tarik nafas dalam-dalam, cuba lapangkan minda anda dan kawal penafasan anda pelahan-lahan. Cuba anda senyum kerana senyum dapat menaikkan hormon endorfin dan setkan di minda anda telah lakukan persediakan yang terbaik dan sekarang adalah masa untuk anda menyerahkan segalanya pada Allah. Semoga Allah mempermudahkan urusan anda. Anda boleh amalkan doa Nabi Musa a.s ini

Maksudnya: Wahai Rabbku, lapangkanlah bagiku dadaku, dan mudahkanlah bagiku tugasku, dan lepaskanlah kekakuan dari lidahku, supaya mereka faham perkataanku. (Surah Taha, ayat 25-28)

Doa adalah senjata mukmin, maka setelah anda berusaha maka mohonlah pertolongan daripada Allah.Insyaallah akan dipermudahkan segalanya.

 

     4. PEMILIHAN PAKAIAN YANG SESUAI

 

Perasaan gemuruh akan membuat membuatkan seseorang itu cepat berpeluh. oleh itu, elakkan memakai pakaian yang ketat atau tidak selesa kerana ia akan membuatkan anda bertambah gemuruh. Pakaian juga merupakan elemen yang boleh menaikan keyakinn diri anda. Maka pakai pakaian yang kemas dan yang penting menjamin keselesaan anda.

 

5. KURANGKAN PERGERAKAN

Apabila anda dalam keadaan gemuruh elakkan diri anda daripada banyak bergerak. Hal ini kerana ia boleh menyebabkan orang sekeliling merasai perasaan gemuruh yang anda hadapi. Pastikan anda juga berdiri lurus.

 

  6. ELAKKAN MINUM KAFFIEN

Elakkan daripada minum, minuman yang mengandungi kaffein seperti teh, kopi dan minuman energy drink sebelum event anda kerana ia akan membuatkan anda bertambah gemuruh. Pastikan anda minum air putih secukupnya.

 

   7. TIDUR SECUKUPNYA

Sebelum tibanya hari yang mendebarkan itu, pastikan anda tidur secukupnya pada malam itu. Tidur yang tidak cukup akan menyebabkan badan anda tidak bermaya, lesu dan cepat panik.

 

Harap tips daripada kami ini dapat membantu anda =)

sewadewanbangi
#sewadewanputrajaya
#sewadewankajang
#sewabilikseminar
#sewabilikmeeting
#sewabilikmesyuarat
#wedding
#weddingplanner
#perkahwinan
#kendurikawin
#katering

 

TEMA MAJLIS PERKAHWINAN TERKINI

Bagi pasangan yang bakal melangsungkan perkahwinan, pemilihan tema atau konsep majlis perkahwinan merupakan perkara penting yang perlu difikirkan terlebih dahulu. Permilihan tema akan memudahkan pasangan pengantin membuat keputusan untuk menentukan pemilihana warna serta busana penggantin yang akan digayakan semasa majlisperkahwinan mereka. Pemilihan tema yang menarik sudah semestinya menyerikan dan memeriahkan hari bahagia anda. Sentuhan tema perkahwinan yang menarik dengan idea yang kreatif akan menjadi kenangan terindah setiap pasangan mempelai.

Disini ,kami kongsikan kepada pasangan yang bakal melangsungkan perkahwinan tema-tema majlis perkahwinan yang popular di Malaysia

  1. TEMA TRADISIONAL

Tema perkahwinan tradisional ini sememangnya sentiasa releven sepanjang zaman. Ibarat peribahasa melayu “tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas” maka pemilihan tema ini sentiasa diminati sepanjang zaman kerana ia menonjolkan seni dan adat resam Melayu.

                                                                                         (sumber : wanista.com)

Kepada bakal mempelai yang masih tercari-cari tema untuk majlis perkahwinan anda dan bosan dengan tema-tema cliche pada masa kini bolehlah kembali mengimbau nostalgia dan asal usul melayu dengan memilih tema perkahwinan tradisonal. Indahnya pelamin dengan ukiran kayu klasik ditambah lagi apabila pasangan mempelai menggayakan busana songket pasti memukau para tetamu serta mengimbau perkahwinan era dahulu.

(sumber : google images)

2) TEMA MODEN KONTEMPORARI

 

Konsep majlis perkahwinan bertemakan moden kontemporari ini menggabungkan elemen-elemen terkini seperti pemilihan warna, reka bentuk pelamin, hiasan bunga-bunga trend dan lampu. Ramai pasangan bakal pengantin memilih tema ini kerana ia menonjolkan konsep moden, trending, gah dan mewah.

 

3) TEMA FAIRY TALES

Tema ini menjadi pilihan pasangan yang ingin menzahikan impian suana majlis perkahwinan mereka ala-ala fantasi donggeng puteri-puteri zaman dahulu seperti Cindarella dan Snow white. Dekorasi castle berserta lampu dan bunga segar dan lampu menampakan lagi efek fairy tale pada majlis anda. Kepada anda yang teringin menjadi ala-ala puteri zaman dahulu seperti Cinderalla bolehlah mencuba tema ini di hari bahagia anda.

                                                                                                                                                                     ( sumber: google images)

4) TEMA INGGERIS

                                                                                   (sumber : personapengantin.my)

Konsep perkahwinan ala inggeris merupakan satu tema perkahwinan yang diminati oleh pasangan muda pada masa kini. Konsep tema ala Inggeris ini selalunya menggunakan warna-warna monokromatik supaya menampakan efek  mewah dan romantis.

 

4) TEMA PERKAHWINAN DALAM TAMAN

(Sumber: wanista.com)

Tema perkahwinan dalam taman adalah salah satu tema perkahwinan paling popular di Malaysia. Jika bijak disesuaikan dengan iklim panas di negara kita, tema ini masih sesuai untuk majlis perkahwinan indoor. Secara asasnya, hiasan bunga dan latar warna hijau memainkan peranan dalam menghidupkan tema ini.

 

7) TEMA PANTAI

(Sumber: Google Images)

Tema yang berkonsepkan pantai ini kian popular di negara kita Malaysia. Rata-rata pasangan yang memilih tema ini inginkan suasana bersifat natural dan lain dari lain maka mereka memilih untuk mengadakan majlis perkahwinan di tepi pantai.

#sewadewanmajlisperkahwinan #temamajlisperkahwinanterkini #sewadewanareabangiputrajayahululangat

#sewadewanbangi
#sewadewanputrajaya
#sewadewankajang
#sewabilikseminar
#sewabilikmeeting
#sewabilikmesyuarat
#wedding
#weddingplanner
#perkahwinan
#kendurikawin
#katering

 

Lagu- lagu Nasyid yang sesuai untuk Majlis Perkahwinan

Minggu lepas kami kongsikan kepada anda lagu-lagu yang sesuai untuk majlis perkahwinan. Tidak kurang juga, kepada peminat lagu-lagu yang bergenre Islamic. Kali ni kami share pula lagu-lagu nasyid untuk halwa telinga tetamu anda.

Berikut merupakan antara lagu nasyid yang popular dan sesuai untuk meraikan majlis perkahwinan:

  1. Barakallah-Maher Zain

 

2. Kasih Kekasih – Inteam

 

3. Permata yang dicari-De hearty

 

4. Setanggi Syurga-In team

 

5. Bidari Hidupku- DeHearty

 

6. Insan Bernama Kekasih-UNIC

 

7. Mahar Cinta-Devotees

 

8. For The Rest of My Life-Maher Zain

 

9. Hakikat Bahagia-UNIC

 

10. Cahaya Cinta – UNIC

 

11. Permata keluarga -UNIC

 

12. Wanita-dehearty

 

13. Destinasi Cinta-Mestica

 

14. Selamat Pengantin Baru-Mestica

 

15. Pengantin Baru-Nadamurni

 

16. Hanya Tuhan yang t=Tahu-Unic

 

17. Insan Bernama Kekasih-Unic

 

18. Mahligai Cinta-UNIC

 

19. Isteri Cerdik Yang Solehah – Saff One

 

20. Permata untuk Isteri -Kopratasa

 

21. Permaisuri Hatiku-Hijjaz

 

22. Mabrouk-Irfan Makki

 

23. Kias Cinta – Suhaimi

 

24.  Jodoh Berdua- Hafiz Hamidun

 

#sewadewanbangi

#sewadewanputrajaya
#weddingmaysia
#weddingplanner
#caterermalaysia
#kateringsedap
#indoor
#seminar