MENCARI DEWAN KAHWIN DI AREA BANGI, SERDANG, KAJANG DAN PUTRAJAYA (siri 2)

Artikel ini adalah sambungan daripada artikel minggu lepas : https://bccbangi.com/blogbcc/2018/08/07/mencari-dewan-kahwin-di-area/

5. Dinding Serap Bunyi

Kebiasaan majlis kenduri kawian pasti ada kumpulan muzik seperti band / kumpulan ghazal dan lain2… semua ini adalah untuk memeriahkan lagi majlis dan menjadi halwa telinga tetamu yang datang. Aktiviti berkaraoke atau joget lambat juga boleh dijalankan. Oleh sebab itu sangat penting untuk memastikan dinidng dewan mempunyai ‘sound proof board’ atau penyerap bunyi. Ini penting untuk memastikan majlis anda tidak hingar-bingar.

6. Buat Pemantauan Dan Siasatan

Sebelum menempah, anda boleh la membuat “site visit”. Ini penting supaya aspek2 seperti keselesaan dapat di lihat. Anda boleh pergi ke semasa majlis perkahwinan orang lain. Anda perhatikan jika ramai tetamu yang datang, adakah dewan masih dalam keadaan sejuk. Selian itu boleh di lihat hasil pengcahayaan dan susunan kerusi meja. Susunan ini adalah antara perkara penting yang akan membuatkan dewan jadi sempit atau “just nice”.

7. Menepati Bajet

Akhir sekali, pastikan harga sewaan dewan menepati bajet anda. Tidak rugi bayar lebih jika kreteria di atas dapat di penuhi. Kebiasaannya, penyelia dewan akan meminta anda membayar deposit sewaan dan deposit kebersihan. Kebersihan dewan adalah tanggungjawab anda. Jika anda meninggalkan dewan dengan keadaan yang kotor, deposit kebersihan tidak akan dipulangkan.

 

 

#sewadewanbangi
#sewadewanputrajaya
#sewadewankajang
#sewabilikseminar
#sewabilikmeeting
#sewabilikmesyuarat
#wedding
#weddingplanner
#perkahwinan
#kendurikawin
#katering

MENCARI DEWAN KAHWIN DI AREA…

MENCARI DEWAN KAHWIN DI AREA BANGI, SERDANG, KAJANG DAN PUTRAJAYA…

Majlis perkahwinan adalah bertujuan untuk mengkhabarkan pada orang luar bahawa pasangan ini telah sah diijabkabulkan. Jadi jamuan makan di buat bagi tetamu yang hadir disamping meraikan mempelai…

Perlu ke buat khemah kat luar rumah (outdoor)? Bagaimana jika hujan? Apa backup plan yang ada? Jadi dewan adalah jalan selamat.

Fuhhhh..misi mencari dewan telah bermulaaaa…tajuk je dah macam pening kan? kalau betul2 cari lagi pening..yela, walaupun banyak dewan dekat sini, tapi tarikh tu adalah benda yang penting sekali..kalau nak book dewan di area Bangi, Serdang, Kajang & Putrajaya, better la book setahun sebelum tarikh perkahwinan..sebab nya dewan di area tersebut memang menjadi kegemaran ramai bakal pengantin…gitewww

Apa kemudahan yang bakal pengantin dan keluarga perlu titik beratkan dalam proses mencari dewan atau tempat menjamu makan para tetamu?

  1. Availabiliti Dewan

Tarikh perlu di pastikan terlebih dahulu bersama kedua belah pihak pengantin. Setelah itu boleh menghubungi individu yang menguruskan tempahan dewan. Pastikan dewan tersebut kekosongan pada tarikh itu sebelum membuat tempahan. Boleh menghubungi http://www.wasap.my/+60136646112 (Atika) untuk mengetahui kekosongan tarikh di Dewan BCC kami. In Shaa Allah saya boleh membantu.

  1. Saiz Dan Lokasi Dewan

Perlu untuk tuan rumah membuat senarai ringkas tetamu bagi menentukan anggaran jumlah tetamu yang akan hadir. Ini penting bagi pihak pengurusan dalam membuat budget kerusi meja dan makanan terutamanya. Lokasi dewan perlu berdekatan dengan rumah supaya memudahkan urusan ulang-alik mengangkut barang-barang dan pantauan majlis dilakukan.

Keluasan dewan juga perlu dititik beratkan. Risau jika terlalu sempit akan membuatkan tetamu berasa tidak selesa. Di BCC kami ada dewan besar yang boleh memuatkan tetamu dari 1,000 sehingga 2,000 pax dengan meja bulat, kerusi, pelamin dan station buffet dan meja pengantin.

  1. Kemudahan Asas Dewan

Sebelum anda membuat tempahan, anda perlulah membuat pemeriksaan kepada kemudahan-kemudahan asas ini.

Di BCC kami menyediakan kemudahan asas yang lengkap dan selesa. Tandas untuk lelaki dan wanita. Surau juga selesa untuk kegunaan Muslimin dan Muslimah. Selain itu, rail untuk kemudahan OKU juga kami sediakan. Bilik persalinan untuk para pengantin juga ada berdekatan dewan bagi memudahkan pengantin bersiap dan membuat final touch.

 

  1. Tempat Letak Kereta (Parking)

Untuk memastikan keselesaan tetamu anda, pastikan dewan yang anda tempah mempunyai tempat letak kereta yang luas. Ianya sangat penting bagi memastikan tetamu anda tidak berjalan jauh untuk mencari tempat letak kereta. Kami disini mempunyai lebih kurang 50++ petak parking kereta.Tiada isu disini maslah parking.

“Tomyam Ayam”..

“Tomyam Ayam”

-Resepi Masakan Ringkas & Mudah Dari BCC

.

.

Bahan A

500 g ayam (Dipotong kecil)

1 batang lobak merah (Dipotong pendek)

1 labu bawang besar

2 batang serai

8 biji cili api

1 inci lengkuas (Diketuk)

1 ulas bawang putih (Diketuk)

1 sudu makan pes tomyam

1 batang daun saderi (Dipotong kecil)

3 helai daun limau purut (Dikoyak)

Air dan garam secukupnya

Bahan B

100 g kubis bunga

2 biji tomato (Dibelah 4)

2 biji limau nipis (Diambil jusnya)

1 pokok daun ketumbar (Dicencang)

.

.

Masukkan semua bahan A dan masakkan sehingga mendidih dan ayam lembut.

2Masukkan kubis bunga dan tomato. Biarkan mendidih dan tutup api.

3Masukkan perahan limau nipis dan daun ketumbar.

4Sedia dihidangkan.

“Sayur Campur Goreng Daging…

“Sayur Campur Goreng Daging”

300 gm daging batang pinang, hiris nipis*

1 inci halia, ditumbuk halus*

3 ulas bawang putih, ditumbuk halus*

1 camca serbuk lada hitam*(*disatukan dan perap 30 minit)

2 camca besar sos tiram

2 camca besar kicap cair

Beberapa titik minyak bijan

200 gm brokoli, dipotong sekuntum2

1/2 batang lobak merah, kupas, belah 4 dan potong serong setiap belahan

6 – 7 biji putik jagung, hiris serong

1 biji bawang besar, hiris

2 ulas bawang putih, diketuk

1 camca teh tepung jagung + 1/4 cawan air, kacau rata

Sedikit garam jika perlu

.

.

1 Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan sos tiram dan kicap cair, kacau rata dan masukkan daging, kacau dan masak hingga daging lembut. Tambah air jika perlu.

2 Masukkan lobak merah dan jagung, kacau rata dan masukkan brokoli. Kacau rata dan tuang bancuhan tepung jagung. Kacau rata.

3 Akhir sekali masukkan minyak bijan dan masak hingga sayur lembut. Rasa dan jika kurang masin, tambah garam secukup rasa. Hidangkan panas bersama nasi hangat dan sambal belacan.

-Resepi Masakan Mudah & Ringkas

“Pizza Roti Gardenia”..

“Pizza Roti Gardenia”

 

-Resepi Mudah & Ringkas Dari BCC

.

Bahan-bahannya:
Roti Gardenia
Keju
Sosej dicelur
Cendawan dipotong kecil dan celur
Sos spagetti (jika tiada, sos cili biasa pun boleh)
Bawang Merah potong halus
Cili besar potong halus
Daun parsley
Minyak zaitun
.

.
Cara-cara membuatnya:
Sapu roti dengan sos spagetti atau sos cili, kemudian letak semua bahan-bahan yang telah dipotong tadi, ikutlah susun ikut mana pun sukahati. Setelah sesuai disusun semuanya, barulah letakkan keju diatas dan bakar dalam oven atau kuali dengan api sederhana.