ANDA NERVOUS??

Ya Allah kenapa lah tertiba laju jer jantung ni? sejuk abis tangan ni… macam mana lah kalau tergetar-getar bila lafaz nanti?tak kan nak lafaz banyak  kali kot?malu lah aduh macam mana ni?” –[monolog hati bakal pengantin lelaki]

 

“  Apa nak buat ni? nervousnya..nak kena buat pembentangan minggu depan..makin hari makin berdebar pula..dah la pertama kali ni” [ Pelajar ]

“ Eh dah kenapa nak bercakap dekat seminar hari ni rasa berdebar pula. hasih ni yang tak best ni.sebelum ni ok jer.. hmm bercakap depan orang-orang hebat ni debar dia lain macam betul –[ Speaker konsultan ]

 

“Alamak dah nak dekat pukul 2pm. Ok dah start gabra ni tak pasal-pasal sejam lagi kena buat presentation masa meeting nanti. Dahlah aku ni ‘nervous’,  memalukan sungguh. Mesti suara pun susah nak keluar. Aduh, ‘sure’ berpeluh-peluh aku dalam bilik ‘meeting’. Ni pun dah ‘panic attack’ ni. Cepatlah bagi cara hilangkan gemuruh, aku nak buat sekarang sebelum rasa nak tercabut jantung ni.”-[ Staf sebuah syarikat]

 

Anda pernah alami situasi seperti di atas? Tangan menggeletar, tiba-tiba bercakap jadi gagap, suara putus-putus.lutut seolah-olah? nk tercabut ..Jangan risau ia adalah sesuatu yang normal. Di sini kami kongsikan berapa tips bagaimana untuk mengatasi perasaan gementar ini. Insyaallah ia boleh diatasi

 

  1. BERSEDIA 

Dalam apa jua yang kita lakukan persediaan itu sangat penting. Untuk mengatasi masalah gementar ini pertamanya anda perlu membuat persiapan secukupnya. Jika anda cepat gemuruh ketika berada dihadapan orang ramai atau public speaking, anda boleh atasinya dengan menghadir seminar  dan lihat cara percakapan speaker-speaker hebat. Anda juga boleh menghadiri diskusi ilmu yang ada sekiranya  berkesempatan cuba memberi pandangan anda berkaitan isu-isu yang dibincangkan. Seterusnya cuba kaji siapa audience anda. Ia akan membantu anda mengenal dengan siapa anda akan berhadapan nanti. Anda juga boleh berlatih seorang diri dihadapan cermin dan membuat rakaman ucapan tersebut. Begitu juga bagi lelaki, ketika ingin melafazkan akad nikah, nampak seperti mudah kan?tetapi ia juga memerlukan persediakan. Kalau anda gementar macam-macam perkara lucu akan terjadi

 

  2.  POSITIF

Yakin pada diri, anda mampu melakukannya. Cuba bayangkan perkara baik semasa anda bercakap di hadapan khalayak seperti  bayangkan keadaan diri anda yang tengah bersemangat bercakap dan khalayak bertepuk tangan kepada anda. Setkan di minda anda perkara yang positif sahaja. Cuba memberi kata-kata semangat untuk diri sendiri.

 

3. TENANG

Perasaan gemuruh sangat berkait rapat dengan pernafaskan. ia akan membuatkan nafas anda tersekat-sekat. Fokus pada penafasan, apabila kita adalam keadaan gementar otot-otot kita akan menegang. Maka apa yang perlu kita lakuan adalah tarik nafas dalam-dalam, cuba lapangkan minda anda dan kawal penafasan anda pelahan-lahan. Cuba anda senyum kerana senyum dapat menaikkan hormon endorfin dan setkan di minda anda telah lakukan persediakan yang terbaik dan sekarang adalah masa untuk anda menyerahkan segalanya pada Allah. Semoga Allah mempermudahkan urusan anda. Anda boleh amalkan doa Nabi Musa a.s ini

Maksudnya: Wahai Rabbku, lapangkanlah bagiku dadaku, dan mudahkanlah bagiku tugasku, dan lepaskanlah kekakuan dari lidahku, supaya mereka faham perkataanku. (Surah Taha, ayat 25-28)

Doa adalah senjata mukmin, maka setelah anda berusaha maka mohonlah pertolongan daripada Allah.Insyaallah akan dipermudahkan segalanya.

 

     4. PEMILIHAN PAKAIAN YANG SESUAI

 

Perasaan gemuruh akan membuat membuatkan seseorang itu cepat berpeluh. oleh itu, elakkan memakai pakaian yang ketat atau tidak selesa kerana ia akan membuatkan anda bertambah gemuruh. Pakaian juga merupakan elemen yang boleh menaikan keyakinn diri anda. Maka pakai pakaian yang kemas dan yang penting menjamin keselesaan anda.

 

5. KURANGKAN PERGERAKAN

Apabila anda dalam keadaan gemuruh elakkan diri anda daripada banyak bergerak. Hal ini kerana ia boleh menyebabkan orang sekeliling merasai perasaan gemuruh yang anda hadapi. Pastikan anda juga berdiri lurus.

 

  6. ELAKKAN MINUM KAFFIEN

Elakkan daripada minum, minuman yang mengandungi kaffein seperti teh, kopi dan minuman energy drink sebelum event anda kerana ia akan membuatkan anda bertambah gemuruh. Pastikan anda minum air putih secukupnya.

 

   7. TIDUR SECUKUPNYA

Sebelum tibanya hari yang mendebarkan itu, pastikan anda tidur secukupnya pada malam itu. Tidur yang tidak cukup akan menyebabkan badan anda tidak bermaya, lesu dan cepat panik.

 

Harap tips daripada kami ini dapat membantu anda =)

sewadewanbangi
#sewadewanputrajaya
#sewadewankajang
#sewabilikseminar
#sewabilikmeeting
#sewabilikmesyuarat
#wedding
#weddingplanner
#perkahwinan
#kendurikawin
#katering

 

TEMA MAJLIS PERKAHWINAN TERKINI

Bagi pasangan yang bakal melangsungkan perkahwinan, pemilihan tema atau konsep majlis perkahwinan merupakan perkara penting yang perlu difikirkan terlebih dahulu. Permilihan tema akan memudahkan pasangan pengantin membuat keputusan untuk menentukan pemilihana warna serta busana penggantin yang akan digayakan semasa majlisperkahwinan mereka. Pemilihan tema yang menarik sudah semestinya menyerikan dan memeriahkan hari bahagia anda. Sentuhan tema perkahwinan yang menarik dengan idea yang kreatif akan menjadi kenangan terindah setiap pasangan mempelai.

Disini ,kami kongsikan kepada pasangan yang bakal melangsungkan perkahwinan tema-tema majlis perkahwinan yang popular di Malaysia

  1. TEMA TRADISIONAL

Tema perkahwinan tradisional ini sememangnya sentiasa releven sepanjang zaman. Ibarat peribahasa melayu “tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas” maka pemilihan tema ini sentiasa diminati sepanjang zaman kerana ia menonjolkan seni dan adat resam Melayu.

                                                                                         (sumber : wanista.com)

Kepada bakal mempelai yang masih tercari-cari tema untuk majlis perkahwinan anda dan bosan dengan tema-tema cliche pada masa kini bolehlah kembali mengimbau nostalgia dan asal usul melayu dengan memilih tema perkahwinan tradisonal. Indahnya pelamin dengan ukiran kayu klasik ditambah lagi apabila pasangan mempelai menggayakan busana songket pasti memukau para tetamu serta mengimbau perkahwinan era dahulu.

(sumber : google images)

2) TEMA MODEN KONTEMPORARI

 

Konsep majlis perkahwinan bertemakan moden kontemporari ini menggabungkan elemen-elemen terkini seperti pemilihan warna, reka bentuk pelamin, hiasan bunga-bunga trend dan lampu. Ramai pasangan bakal pengantin memilih tema ini kerana ia menonjolkan konsep moden, trending, gah dan mewah.

 

3) TEMA FAIRY TALES

Tema ini menjadi pilihan pasangan yang ingin menzahikan impian suana majlis perkahwinan mereka ala-ala fantasi donggeng puteri-puteri zaman dahulu seperti Cindarella dan Snow white. Dekorasi castle berserta lampu dan bunga segar dan lampu menampakan lagi efek fairy tale pada majlis anda. Kepada anda yang teringin menjadi ala-ala puteri zaman dahulu seperti Cinderalla bolehlah mencuba tema ini di hari bahagia anda.

                                                                                                                                                                     ( sumber: google images)

4) TEMA INGGERIS

                                                                                   (sumber : personapengantin.my)

Konsep perkahwinan ala inggeris merupakan satu tema perkahwinan yang diminati oleh pasangan muda pada masa kini. Konsep tema ala Inggeris ini selalunya menggunakan warna-warna monokromatik supaya menampakan efek  mewah dan romantis.

 

4) TEMA PERKAHWINAN DALAM TAMAN

(Sumber: wanista.com)

Tema perkahwinan dalam taman adalah salah satu tema perkahwinan paling popular di Malaysia. Jika bijak disesuaikan dengan iklim panas di negara kita, tema ini masih sesuai untuk majlis perkahwinan indoor. Secara asasnya, hiasan bunga dan latar warna hijau memainkan peranan dalam menghidupkan tema ini.

 

7) TEMA PANTAI

(Sumber: Google Images)

Tema yang berkonsepkan pantai ini kian popular di negara kita Malaysia. Rata-rata pasangan yang memilih tema ini inginkan suasana bersifat natural dan lain dari lain maka mereka memilih untuk mengadakan majlis perkahwinan di tepi pantai.

#sewadewanmajlisperkahwinan #temamajlisperkahwinanterkini #sewadewanareabangiputrajayahululangat

#sewadewanbangi
#sewadewanputrajaya
#sewadewankajang
#sewabilikseminar
#sewabilikmeeting
#sewabilikmesyuarat
#wedding
#weddingplanner
#perkahwinan
#kendurikawin
#katering

 

MENCARI DEWAN UNTUK AKTIVITI INDOOR?BCC KAN ADA

Kami daripada pihak Bangi Convention Centre menawarkan perhidmatan sewaan dewan kepada mana-mana  organisasi  atau pihak yang ingin menganjurkan sukan/permainan/ aktiviti yang berbentuk indoor dengan kemu dahan yang terbaik pada harga yang berpatutan. Penganjuran aktiviti di dalam dewan adalah sangat releven berikutan keadaan cuaca di negara kita Malaysia yang tidak menentu. Oleh itu pemilihan dewan sebagai tempat pengajuran pelbagai aktiviti indoor sangatlah baik. Selain itu, penganjuran aktiviti di dalam dewan memudahkan pihak penganjur  mengawal audien atau peserta yang hadir. Pihak kami juga menyediakan kemudahan yang selesa kepada pelanggan yang  ingin menggunakan perkhidmatan daripada kami  maka pihak pangganjur tidak perlu bersusah payah menyediakan kelengkapan asas seperti pa sistem dan sebagainya . Kelebihan yang ada pada pihak kami adalah

  1. Kemudahan/ Fasiliti yang terbaik

Dewan yang boleh memuatkan 1000 pax – 2000 pax

PA Sistem yang terbaik

Surau yang selesa

Bilik Persalinan

Wifi percuma sekitar BCC

 

Di sini terdapat beberapa cadangan aktiviti/ sukaneka berbentuk indoor yang boleh dilakukan menggunakan dewan

 

Kepada yang berminat boleh deng berhubung terus dengan pihak pengurusan Bangi Convention Center

#sewadewanputrajaya
#sewadewanbangi
#seminar
#weddingmalaysia
#weddingplanner
#caterermalaysia
#katering
#seminar
#indooractiviti

EXPO JOM KAHWIN IS BACK

Expo Jom Kahwin is Back!! The biggest Malaysia Wedding Festival is finally here! To rise your enjoyment, WE will also be there! What a surprise, isn’t it?
.
So what are you waiting for? Book your date and come to BCC Booth No.35!
.
Stay tuned for the special promotion! Can’t wait to see you there!
.
For more information, visit our official website www.bccbangi.com

 

 

#sewadewanbangi
#sewadewanputrajaya
#sewadewankajang
#sewabilikseminar
#sewabilikmeeting
#sewabilikmesyuarat
#wedding
#weddingplanner
#perkahwinan
#kendurikawin
#katering

Lagu- lagu Nasyid yang sesuai untuk Majlis Perkahwinan

Minggu lepas kami kongsikan kepada anda lagu-lagu yang sesuai untuk majlis perkahwinan. Tidak kurang juga, kepada peminat lagu-lagu yang bergenre Islamic. Kali ni kami share pula lagu-lagu nasyid untuk halwa telinga tetamu anda.

Berikut merupakan antara lagu nasyid yang popular dan sesuai untuk meraikan majlis perkahwinan:

  1. Barakallah-Maher Zain

 

2. Kasih Kekasih – Inteam

 

3. Permata yang dicari-De hearty

 

4. Setanggi Syurga-In team

 

5. Bidari Hidupku- DeHearty

 

6. Insan Bernama Kekasih-UNIC

 

7. Mahar Cinta-Devotees

 

8. For The Rest of My Life-Maher Zain

 

9. Hakikat Bahagia-UNIC

 

10. Cahaya Cinta – UNIC

 

11. Permata keluarga -UNIC

 

12. Wanita-dehearty

 

13. Destinasi Cinta-Mestica

 

14. Selamat Pengantin Baru-Mestica

 

15. Pengantin Baru-Nadamurni

 

16. Hanya Tuhan yang t=Tahu-Unic

 

17. Insan Bernama Kekasih-Unic

 

18. Mahligai Cinta-UNIC

 

19. Isteri Cerdik Yang Solehah – Saff One

 

20. Permata untuk Isteri -Kopratasa

 

21. Permaisuri Hatiku-Hijjaz

 

22. Mabrouk-Irfan Makki

 

23. Kias Cinta – Suhaimi

 

24.  Jodoh Berdua- Hafiz Hamidun

 

#sewadewanbangi

#sewadewanputrajaya
#weddingmaysia
#weddingplanner
#caterermalaysia
#kateringsedap
#indoor
#seminar

 

Lagu yang sesuai untuk Majlis Perkahwinan

Senarai lagu sewaktu perjalanan sesuatu majlis perkahwinan adalah sangat penting. Ini akan mempengaruhi emosi para tetamu yang hadir sebagai halwa telinga yang menenangkan selain memberi pengalaman yang indah.

Muzik iringan yang di dendangkan juga berfungsi sebagai salah satu cara untuk memeriahkan lagi hari yang bermakna kepada mempelai terutamanya. Ciri-ciri lagu yang nak di dendangkan perlu yang sedap di telinga. Lagu-lagu bergenre rock atau membingitkan telinga adalah jenis lagu yang tidak sesuai.

Berikut merupakan antara lagu yang cukup sweet dan sesuai untuk meraikan majlis perkahwinan:

1) All Of Me – John Legend

 

2) Belaian Jiwa – Innuendo

 

3) Bukan Cinta Biasa – Dato’ Siti Nurhaliza

 

4) Cinta Sesungguhnya – Sabhi Saddi

 

5) Endless Love – Lionel Richie

 

6) Jodoh Pasti Bertemu – Afghan

 

7) Lelaki Teragung – Dayang Nurfaizah

 

8) Sempurna – Andra And The Backbone

 

9) Syamel & Ernie Zakri – Aku Cinta

 

10) Sampai ke Hari Tua – Aizat Amdan

 


#sewadewanbangi
#sewadewanputrajaya
#sewadewankajang
#sewabilikseminar
#sewabilikmeeting
#sewabilikmesyuarat
#wedding
#weddingplanner
#perkahwinan
#kendurikawin
#katering

MENCARI DEWAN KAHWIN DI AREA BANGI, SERDANG, KAJANG DAN PUTRAJAYA (siri 2)

Artikel ini adalah sambungan daripada artikel minggu lepas : https://bccbangi.com/blogbcc/2018/08/07/mencari-dewan-kahwin-di-area/

5. Dinding Serap Bunyi

Kebiasaan majlis kenduri kawian pasti ada kumpulan muzik seperti band / kumpulan ghazal dan lain2… semua ini adalah untuk memeriahkan lagi majlis dan menjadi halwa telinga tetamu yang datang. Aktiviti berkaraoke atau joget lambat juga boleh dijalankan. Oleh sebab itu sangat penting untuk memastikan dinidng dewan mempunyai ‘sound proof board’ atau penyerap bunyi. Ini penting untuk memastikan majlis anda tidak hingar-bingar.

6. Buat Pemantauan Dan Siasatan

Sebelum menempah, anda boleh la membuat “site visit”. Ini penting supaya aspek2 seperti keselesaan dapat di lihat. Anda boleh pergi ke semasa majlis perkahwinan orang lain. Anda perhatikan jika ramai tetamu yang datang, adakah dewan masih dalam keadaan sejuk. Selian itu boleh di lihat hasil pengcahayaan dan susunan kerusi meja. Susunan ini adalah antara perkara penting yang akan membuatkan dewan jadi sempit atau “just nice”.

7. Menepati Bajet

Akhir sekali, pastikan harga sewaan dewan menepati bajet anda. Tidak rugi bayar lebih jika kreteria di atas dapat di penuhi. Kebiasaannya, penyelia dewan akan meminta anda membayar deposit sewaan dan deposit kebersihan. Kebersihan dewan adalah tanggungjawab anda. Jika anda meninggalkan dewan dengan keadaan yang kotor, deposit kebersihan tidak akan dipulangkan.

 

 

#sewadewanbangi
#sewadewanputrajaya
#sewadewankajang
#sewabilikseminar
#sewabilikmeeting
#sewabilikmesyuarat
#wedding
#weddingplanner
#perkahwinan
#kendurikawin
#katering

MENCARI DEWAN KAHWIN DI AREA…

MENCARI DEWAN KAHWIN DI AREA BANGI, SERDANG, KAJANG DAN PUTRAJAYA…

Majlis perkahwinan adalah bertujuan untuk mengkhabarkan pada orang luar bahawa pasangan ini telah sah diijabkabulkan. Jadi jamuan makan di buat bagi tetamu yang hadir disamping meraikan mempelai…

Perlu ke buat khemah kat luar rumah (outdoor)? Bagaimana jika hujan? Apa backup plan yang ada? Jadi dewan adalah jalan selamat.

Fuhhhh..misi mencari dewan telah bermulaaaa…tajuk je dah macam pening kan? kalau betul2 cari lagi pening..yela, walaupun banyak dewan dekat sini, tapi tarikh tu adalah benda yang penting sekali..kalau nak book dewan di area Bangi, Serdang, Kajang & Putrajaya, better la book setahun sebelum tarikh perkahwinan..sebab nya dewan di area tersebut memang menjadi kegemaran ramai bakal pengantin…gitewww

Apa kemudahan yang bakal pengantin dan keluarga perlu titik beratkan dalam proses mencari dewan atau tempat menjamu makan para tetamu?

  1. Availabiliti Dewan

Tarikh perlu di pastikan terlebih dahulu bersama kedua belah pihak pengantin. Setelah itu boleh menghubungi individu yang menguruskan tempahan dewan. Pastikan dewan tersebut kekosongan pada tarikh itu sebelum membuat tempahan. Boleh menghubungi http://www.wasap.my/+60136646112 (Atika) untuk mengetahui kekosongan tarikh di Dewan BCC kami. In Shaa Allah saya boleh membantu.

  1. Saiz Dan Lokasi Dewan

Perlu untuk tuan rumah membuat senarai ringkas tetamu bagi menentukan anggaran jumlah tetamu yang akan hadir. Ini penting bagi pihak pengurusan dalam membuat budget kerusi meja dan makanan terutamanya. Lokasi dewan perlu berdekatan dengan rumah supaya memudahkan urusan ulang-alik mengangkut barang-barang dan pantauan majlis dilakukan.

Keluasan dewan juga perlu dititik beratkan. Risau jika terlalu sempit akan membuatkan tetamu berasa tidak selesa. Di BCC kami ada dewan besar yang boleh memuatkan tetamu dari 1,000 sehingga 2,000 pax dengan meja bulat, kerusi, pelamin dan station buffet dan meja pengantin.

  1. Kemudahan Asas Dewan

Sebelum anda membuat tempahan, anda perlulah membuat pemeriksaan kepada kemudahan-kemudahan asas ini.

Di BCC kami menyediakan kemudahan asas yang lengkap dan selesa. Tandas untuk lelaki dan wanita. Surau juga selesa untuk kegunaan Muslimin dan Muslimah. Selain itu, rail untuk kemudahan OKU juga kami sediakan. Bilik persalinan untuk para pengantin juga ada berdekatan dewan bagi memudahkan pengantin bersiap dan membuat final touch.

 

  1. Tempat Letak Kereta (Parking)

Untuk memastikan keselesaan tetamu anda, pastikan dewan yang anda tempah mempunyai tempat letak kereta yang luas. Ianya sangat penting bagi memastikan tetamu anda tidak berjalan jauh untuk mencari tempat letak kereta. Kami disini mempunyai lebih kurang 50++ petak parking kereta.Tiada isu disini maslah parking.

“Tomyam Ayam”..

“Tomyam Ayam”

-Resepi Masakan Ringkas & Mudah Dari BCC

.

.

Bahan A

500 g ayam (Dipotong kecil)

1 batang lobak merah (Dipotong pendek)

1 labu bawang besar

2 batang serai

8 biji cili api

1 inci lengkuas (Diketuk)

1 ulas bawang putih (Diketuk)

1 sudu makan pes tomyam

1 batang daun saderi (Dipotong kecil)

3 helai daun limau purut (Dikoyak)

Air dan garam secukupnya

Bahan B

100 g kubis bunga

2 biji tomato (Dibelah 4)

2 biji limau nipis (Diambil jusnya)

1 pokok daun ketumbar (Dicencang)

.

.

Masukkan semua bahan A dan masakkan sehingga mendidih dan ayam lembut.

2Masukkan kubis bunga dan tomato. Biarkan mendidih dan tutup api.

3Masukkan perahan limau nipis dan daun ketumbar.

4Sedia dihidangkan.