Tag Archives: bangi

TEMA MAJLIS PERKAHWINAN TERKINI

Bagi pasangan yang bakal melangsungkan perkahwinan, pemilihan tema atau konsep majlis perkahwinan merupakan perkara penting yang perlu difikirkan terlebih dahulu. Permilihan tema akan memudahkan pasangan pengantin membuat keputusan untuk menentukan pemilihana warna serta busana penggantin yang akan digayakan semasa majlisperkahwinan mereka. Pemilihan tema yang menarik sudah semestinya menyerikan dan memeriahkan hari bahagia anda. Sentuhan tema perkahwinan yang menarik dengan idea yang kreatif akan menjadi kenangan terindah setiap pasangan mempelai.

Disini ,kami kongsikan kepada pasangan yang bakal melangsungkan perkahwinan tema-tema majlis perkahwinan yang popular di Malaysia

  1. TEMA TRADISIONAL

Tema perkahwinan tradisional ini sememangnya sentiasa releven sepanjang zaman. Ibarat peribahasa melayu “tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas” maka pemilihan tema ini sentiasa diminati sepanjang zaman kerana ia menonjolkan seni dan adat resam Melayu.

                                                                                         (sumber : wanista.com)

Kepada bakal mempelai yang masih tercari-cari tema untuk majlis perkahwinan anda dan bosan dengan tema-tema cliche pada masa kini bolehlah kembali mengimbau nostalgia dan asal usul melayu dengan memilih tema perkahwinan tradisonal. Indahnya pelamin dengan ukiran kayu klasik ditambah lagi apabila pasangan mempelai menggayakan busana songket pasti memukau para tetamu serta mengimbau perkahwinan era dahulu.

(sumber : google images)

2) TEMA MODEN KONTEMPORARI

 

Konsep majlis perkahwinan bertemakan moden kontemporari ini menggabungkan elemen-elemen terkini seperti pemilihan warna, reka bentuk pelamin, hiasan bunga-bunga trend dan lampu. Ramai pasangan bakal pengantin memilih tema ini kerana ia menonjolkan konsep moden, trending, gah dan mewah.

 

3) TEMA FAIRY TALES

Tema ini menjadi pilihan pasangan yang ingin menzahikan impian suana majlis perkahwinan mereka ala-ala fantasi donggeng puteri-puteri zaman dahulu seperti Cindarella dan Snow white. Dekorasi castle berserta lampu dan bunga segar dan lampu menampakan lagi efek fairy tale pada majlis anda. Kepada anda yang teringin menjadi ala-ala puteri zaman dahulu seperti Cinderalla bolehlah mencuba tema ini di hari bahagia anda.

                                                                                                                                                                     ( sumber: google images)

4) TEMA INGGERIS

                                                                                   (sumber : personapengantin.my)

Konsep perkahwinan ala inggeris merupakan satu tema perkahwinan yang diminati oleh pasangan muda pada masa kini. Konsep tema ala Inggeris ini selalunya menggunakan warna-warna monokromatik supaya menampakan efek  mewah dan romantis.

 

4) TEMA PERKAHWINAN DALAM TAMAN

(Sumber: wanista.com)

Tema perkahwinan dalam taman adalah salah satu tema perkahwinan paling popular di Malaysia. Jika bijak disesuaikan dengan iklim panas di negara kita, tema ini masih sesuai untuk majlis perkahwinan indoor. Secara asasnya, hiasan bunga dan latar warna hijau memainkan peranan dalam menghidupkan tema ini.

 

7) TEMA PANTAI

(Sumber: Google Images)

Tema yang berkonsepkan pantai ini kian popular di negara kita Malaysia. Rata-rata pasangan yang memilih tema ini inginkan suasana bersifat natural dan lain dari lain maka mereka memilih untuk mengadakan majlis perkahwinan di tepi pantai.

#sewadewanmajlisperkahwinan #temamajlisperkahwinanterkini #sewadewanareabangiputrajayahululangat

#sewadewanbangi
#sewadewanputrajaya
#sewadewankajang
#sewabilikseminar
#sewabilikmeeting
#sewabilikmesyuarat
#wedding
#weddingplanner
#perkahwinan
#kendurikawin
#katering

 

Lagu yang sesuai untuk Majlis Perkahwinan

Senarai lagu sewaktu perjalanan sesuatu majlis perkahwinan adalah sangat penting. Ini akan mempengaruhi emosi para tetamu yang hadir sebagai halwa telinga yang menenangkan selain memberi pengalaman yang indah.

Muzik iringan yang di dendangkan juga berfungsi sebagai salah satu cara untuk memeriahkan lagi hari yang bermakna kepada mempelai terutamanya. Ciri-ciri lagu yang nak di dendangkan perlu yang sedap di telinga. Lagu-lagu bergenre rock atau membingitkan telinga adalah jenis lagu yang tidak sesuai.

Berikut merupakan antara lagu yang cukup sweet dan sesuai untuk meraikan majlis perkahwinan:

1) All Of Me – John Legend

 

2) Belaian Jiwa – Innuendo

 

3) Bukan Cinta Biasa – Dato’ Siti Nurhaliza

 

4) Cinta Sesungguhnya – Sabhi Saddi

 

5) Endless Love – Lionel Richie

 

6) Jodoh Pasti Bertemu – Afghan

 

7) Lelaki Teragung – Dayang Nurfaizah

 

8) Sempurna – Andra And The Backbone

 

9) Syamel & Ernie Zakri – Aku Cinta

 

10) Sampai ke Hari Tua – Aizat Amdan

 


#sewadewanbangi
#sewadewanputrajaya
#sewadewankajang
#sewabilikseminar
#sewabilikmeeting
#sewabilikmesyuarat
#wedding
#weddingplanner
#perkahwinan
#kendurikawin
#katering

MENCARI DEWAN KAHWIN DI AREA BANGI, SERDANG, KAJANG DAN PUTRAJAYA (siri 2)

Artikel ini adalah sambungan daripada artikel minggu lepas : https://bccbangi.com/blogbcc/2018/08/07/mencari-dewan-kahwin-di-area/

5. Dinding Serap Bunyi

Kebiasaan majlis kenduri kawian pasti ada kumpulan muzik seperti band / kumpulan ghazal dan lain2… semua ini adalah untuk memeriahkan lagi majlis dan menjadi halwa telinga tetamu yang datang. Aktiviti berkaraoke atau joget lambat juga boleh dijalankan. Oleh sebab itu sangat penting untuk memastikan dinidng dewan mempunyai ‘sound proof board’ atau penyerap bunyi. Ini penting untuk memastikan majlis anda tidak hingar-bingar.

6. Buat Pemantauan Dan Siasatan

Sebelum menempah, anda boleh la membuat “site visit”. Ini penting supaya aspek2 seperti keselesaan dapat di lihat. Anda boleh pergi ke semasa majlis perkahwinan orang lain. Anda perhatikan jika ramai tetamu yang datang, adakah dewan masih dalam keadaan sejuk. Selian itu boleh di lihat hasil pengcahayaan dan susunan kerusi meja. Susunan ini adalah antara perkara penting yang akan membuatkan dewan jadi sempit atau “just nice”.

7. Menepati Bajet

Akhir sekali, pastikan harga sewaan dewan menepati bajet anda. Tidak rugi bayar lebih jika kreteria di atas dapat di penuhi. Kebiasaannya, penyelia dewan akan meminta anda membayar deposit sewaan dan deposit kebersihan. Kebersihan dewan adalah tanggungjawab anda. Jika anda meninggalkan dewan dengan keadaan yang kotor, deposit kebersihan tidak akan dipulangkan.

 

 

#sewadewanbangi
#sewadewanputrajaya
#sewadewankajang
#sewabilikseminar
#sewabilikmeeting
#sewabilikmesyuarat
#wedding
#weddingplanner
#perkahwinan
#kendurikawin
#katering

MENCARI DEWAN KAHWIN DI AREA…

MENCARI DEWAN KAHWIN DI AREA BANGI, SERDANG, KAJANG DAN PUTRAJAYA…

Majlis perkahwinan adalah bertujuan untuk mengkhabarkan pada orang luar bahawa pasangan ini telah sah diijabkabulkan. Jadi jamuan makan di buat bagi tetamu yang hadir disamping meraikan mempelai…

Perlu ke buat khemah kat luar rumah (outdoor)? Bagaimana jika hujan? Apa backup plan yang ada? Jadi dewan adalah jalan selamat.

Fuhhhh..misi mencari dewan telah bermulaaaa…tajuk je dah macam pening kan? kalau betul2 cari lagi pening..yela, walaupun banyak dewan dekat sini, tapi tarikh tu adalah benda yang penting sekali..kalau nak book dewan di area Bangi, Serdang, Kajang & Putrajaya, better la book setahun sebelum tarikh perkahwinan..sebab nya dewan di area tersebut memang menjadi kegemaran ramai bakal pengantin…gitewww

Apa kemudahan yang bakal pengantin dan keluarga perlu titik beratkan dalam proses mencari dewan atau tempat menjamu makan para tetamu?

  1. Availabiliti Dewan

Tarikh perlu di pastikan terlebih dahulu bersama kedua belah pihak pengantin. Setelah itu boleh menghubungi individu yang menguruskan tempahan dewan. Pastikan dewan tersebut kekosongan pada tarikh itu sebelum membuat tempahan. Boleh menghubungi http://www.wasap.my/+60136646112 (Atika) untuk mengetahui kekosongan tarikh di Dewan BCC kami. In Shaa Allah saya boleh membantu.

  1. Saiz Dan Lokasi Dewan

Perlu untuk tuan rumah membuat senarai ringkas tetamu bagi menentukan anggaran jumlah tetamu yang akan hadir. Ini penting bagi pihak pengurusan dalam membuat budget kerusi meja dan makanan terutamanya. Lokasi dewan perlu berdekatan dengan rumah supaya memudahkan urusan ulang-alik mengangkut barang-barang dan pantauan majlis dilakukan.

Keluasan dewan juga perlu dititik beratkan. Risau jika terlalu sempit akan membuatkan tetamu berasa tidak selesa. Di BCC kami ada dewan besar yang boleh memuatkan tetamu dari 1,000 sehingga 2,000 pax dengan meja bulat, kerusi, pelamin dan station buffet dan meja pengantin.

  1. Kemudahan Asas Dewan

Sebelum anda membuat tempahan, anda perlulah membuat pemeriksaan kepada kemudahan-kemudahan asas ini.

Di BCC kami menyediakan kemudahan asas yang lengkap dan selesa. Tandas untuk lelaki dan wanita. Surau juga selesa untuk kegunaan Muslimin dan Muslimah. Selain itu, rail untuk kemudahan OKU juga kami sediakan. Bilik persalinan untuk para pengantin juga ada berdekatan dewan bagi memudahkan pengantin bersiap dan membuat final touch.

 

  1. Tempat Letak Kereta (Parking)

Untuk memastikan keselesaan tetamu anda, pastikan dewan yang anda tempah mempunyai tempat letak kereta yang luas. Ianya sangat penting bagi memastikan tetamu anda tidak berjalan jauh untuk mencari tempat letak kereta. Kami disini mempunyai lebih kurang 50++ petak parking kereta.Tiada isu disini maslah parking.

“Tomyam Ayam”..

“Tomyam Ayam”

-Resepi Masakan Ringkas & Mudah Dari BCC

.

.

Bahan A

500 g ayam (Dipotong kecil)

1 batang lobak merah (Dipotong pendek)

1 labu bawang besar

2 batang serai

8 biji cili api

1 inci lengkuas (Diketuk)

1 ulas bawang putih (Diketuk)

1 sudu makan pes tomyam

1 batang daun saderi (Dipotong kecil)

3 helai daun limau purut (Dikoyak)

Air dan garam secukupnya

Bahan B

100 g kubis bunga

2 biji tomato (Dibelah 4)

2 biji limau nipis (Diambil jusnya)

1 pokok daun ketumbar (Dicencang)

.

.

Masukkan semua bahan A dan masakkan sehingga mendidih dan ayam lembut.

2Masukkan kubis bunga dan tomato. Biarkan mendidih dan tutup api.

3Masukkan perahan limau nipis dan daun ketumbar.

4Sedia dihidangkan.