Tag Archives: dekorasi dewan

TIP MEMILIH BUSANA PENGANTIN

Assalamualaikum and Hi!! Kali ini ini kami ingin kongsikan kepada anda tips pemilihan baju pengantin. Ha nak pilih baju pon kena ada tips tau. Mestilah kena ada tip supaya persalinan kita pada hari istimewa  tersebut cantik dan yang paling penting selesa untuk anda. Kawen kan sekali seumur hidup, jadi mestilah kita nak busana kita cantik kan..kalau perempuan mesti dia nak jadi “the most beautiful bride in the world” kan pada hari bahagia tersebut. Jadi ianya memerlukan persiapan awal dan teliti dalam pemilihan.

 

Sumber : Google
  1. Bajet

Perkara pertama yang perlu diambil kira mestilah baget. Korang kena pastikan berapa anggaran yang korang nak spend untuk baju kawen korang. Jangan out of budget pulak sebab nanti dia akan ganggu persiapan korang yang lain..kang nanti  baju penganti cantik mahal nau, tetamu plk tak cukup makan..kiki tak pon sampai berhutang semata-mata nak baju yang cantik..tak mau camtu ye uolls. Jadi, brride to be tu,  prepare bajet ni awal-awal ye uolls.

2. Design

Pastikan design yg kita pilih tu selesa. Tidak terlalu ketat atau longgar sehingga menyukarkan pergerakan.Sebagai raja sehari kita bukan duduk diam dipelaminan seharian. Seluruh mata juga akan tertumpu pada kita dan setiap perincian akan diamati.Jadi keselesaan diri amat penting supaya tidak kelihatan janggal ketika bersanding. Masa ni korang kena tahu dah apa tema yang korang nak untuk majlis perkahwinan korang, nak tradisional ke, moden ke, koporat ke?. Apa-apa je la tema asalkan korang bahagia. Bila dah ada tema senanglah korang nak fikir design apa yang korang nak.

3) Size ketinggian
Size ketinggian amat main peranan dlm menentukan fashion seseorang.Jika anda seorang yg tinggi semestinya tidak menjadi masalah.Tetapi bagi mereka yg berketinggian 160cm kebawah, hindari dari memilih baju pengantin yg jatuh dipinggang kerana anda akan kelihatan lebih pendek. Elakkan juga memilih warna2 yg gelap sebaliknya pilih warna2 yg lebih lembut seperti krim dan pastel.Design yg sesuai utk si gadis bertubuh kecil adalah dress with A Line kerana akan memberi kesan pada kaki si pemakai tampak lebih panjang.

4)Saiz dan Bentuk Bandan

A) Badan Gempal Dan Tinggi
Individu yang berbadan seperti ini sesuai menggayakan busana berwarna gelap seperti hitam, coklat gelap, biru gelap, hijau gelap kerana warna-warna ini mampu membuatkan anda kelihatan langsing. Jika ingin bergaya dengan baju bercorak, pilih corak bunga-bunga kecil. Elakkan memakai pakaian warna terlalu terang dan corak bunga yang besar kerana ia akan menyerlahkan kegempalan anda.

B) Badan Kurus Dan Rendah
Jika anda termasuk golongan ini, serlahkan penampilan dengan menggayakan warna busana yang lebih cerah dan corak bunga yang sedikit besar. Corak garis menegak sesuai dipakai supaya anda tampak lebih tinggi. Lengkapkan penampilan anda dengan memakai kasut tinggi seperti wedges, ia mampu membantu menambahkan ketinggian anda.

C) Badan Kurus Dan Tinggi
Bagi individu yang berbadan kurus dan tinggi, anda sesuai memakai warna cerah seperti merah jambu, merah, kuning, oren, hijau, biru muda dan coklat serta boleh juga menggayakan corak melintang dan bunga baju yang besar supaya mengurangkan anda dilihat terlalu kurus. Corak melintang dan besar mampu memberi gambaran bahawa anda lebih berisi.

D) Bentuk Badan Buah Pear
Busana yang tepat untuk bentuk tubuh ini adalah yang mampu menyeimbangkan bahagian atas tubuh dengan bahagian bawah tubuh. Pakaian dengan corak pelbagai dan berwarna terang sesuai dipakai pada bahagian atas. Pakaian atas (bahu/lengan) yang lebar, berenda-renda, perincian yang banyak juga mampu membuatkan tubuh bahagian atas anda kelihatan sedikit besar sekaligus ia menyeimbangkan tubuh.

E) Bentuk Tubuh Epal
Warna-warna yang ceria dan terang di bahagian atas tubuh dan warna gelap bahagian bawah tubuh adalah kombinasi yang sesuai. Gunakan tali pinggang dengan ukuran sederhana untuk tampil menarik. Pilih warna-warna gelap untuk memberikan kesan langsing.

F) Bentuk Tubuh 4 Segi Atau Brick/Rectangle
Pilihlah pakaian dengan potongan yang jelas agar membantu membentuk lekuk tubuh, seperti pakaian dengan struktur geometris dengan tali pinggang atau pakaian yang memiliki perincian pita dan kerut yang ringkas. Hindari pakaian jenis yang tipis dan ringan. Jangan mengenakan terlalu banyak perincian dan gabungan rona berlebihan agar kesannya tidak terlalu serabut. Untuk aksesori juga jangan terlalu banyak.

G) Bentuk Tubuh Jam Pasir
Mereka yang memiliki bentuk tubuh jenis ini sangat bertuah kerana anda sesuai memakai semua jenis busana dan warna. Untuk bahagian bawah tubuh digalakkan mengenakan skirt dengan potongan A-line agar anda kelihatan lebih ramping

5). Warna material

Jadikan warna kulit anda sebagai rujukan utk memilih warna baju dihari penting anda.
Pada dasarnya mereka yg berkulit putih tiada masalah utk memilih apa saja warna. Tetapi jika ingin kelihatan lebih anggun pilih warna2 pastel dengn sedikit sentuhan silver atau gold yg berkilau bagi menambar seri glowing dihari berbahagia itu nanti.
Bagi si kuning langsat,warna biru, kuning, merah , hijau dan orange adalah warna yg mampu menaikkan seri anda.
Bagi yg berkulit sedikit gelap atau sawo matang elakkan menggunakan warna2 pastel kerana akan kelihatan lebih kusam. Sebaliknya jgn takut utk menggunakan warna2 terang kerana ia mampu menaikkan seri anda.

 

Ok itu saja tips untuk kali ini, harap dapat membantu

Ptsssssss..nak habaq ni kami di Bangi Convention Centre ada menyediakan Set busana pengantin lelaki dan perempuan, pakej sekali dengan dewan, pelamin dan catering..sangat berbaloi2. Untuk maklumat lanjut boleh terus hubungi staff kami.

 

Rujukan :

SHAUFIQ BRIDAL KOTA BHARU

https://www.facebook.com/shaufiqbridal/posts/tips-memilih-baju-pengantin-assalamualaikum-lovely-people-zaman-skrg-ni-zaman-in/700660906783201/

5 TIPS MEMILIH BAJU PENGANTIN

#dewanperkahwinanbangi
#dewanperkahwinanputrajaya
#dewanperkahwinanselangor
#kateringperkahwinansedapbangi

 

 

MENCARI DEWAN UNTUK AKTIVITI INDOOR?BCC KAN ADA

Kami daripada pihak Bangi Convention Centre menawarkan perhidmatan sewaan dewan kepada mana-mana  organisasi  atau pihak yang ingin menganjurkan sukan/permainan/ aktiviti yang berbentuk indoor dengan kemu dahan yang terbaik pada harga yang berpatutan. Penganjuran aktiviti di dalam dewan adalah sangat releven berikutan keadaan cuaca di negara kita Malaysia yang tidak menentu. Oleh itu pemilihan dewan sebagai tempat pengajuran pelbagai aktiviti indoor sangatlah baik. Selain itu, penganjuran aktiviti di dalam dewan memudahkan pihak penganjur  mengawal audien atau peserta yang hadir. Pihak kami juga menyediakan kemudahan yang selesa kepada pelanggan yang  ingin menggunakan perkhidmatan daripada kami  maka pihak pangganjur tidak perlu bersusah payah menyediakan kelengkapan asas seperti pa sistem dan sebagainya . Kelebihan yang ada pada pihak kami adalah

  1. Kemudahan/ Fasiliti yang terbaik

Dewan yang boleh memuatkan 1000 pax – 2000 pax

PA Sistem yang terbaik

Surau yang selesa

Bilik Persalinan

Wifi percuma sekitar BCC

 

Di sini terdapat beberapa cadangan aktiviti/ sukaneka berbentuk indoor yang boleh dilakukan menggunakan dewan

 

Kepada yang berminat boleh deng berhubung terus dengan pihak pengurusan Bangi Convention Center

#sewadewanputrajaya
#sewadewanbangi
#seminar
#weddingmalaysia
#weddingplanner
#caterermalaysia
#katering
#seminar
#indooractiviti

Lagu yang sesuai untuk Majlis Perkahwinan

Senarai lagu sewaktu perjalanan sesuatu majlis perkahwinan adalah sangat penting. Ini akan mempengaruhi emosi para tetamu yang hadir sebagai halwa telinga yang menenangkan selain memberi pengalaman yang indah.

Muzik iringan yang di dendangkan juga berfungsi sebagai salah satu cara untuk memeriahkan lagi hari yang bermakna kepada mempelai terutamanya. Ciri-ciri lagu yang nak di dendangkan perlu yang sedap di telinga. Lagu-lagu bergenre rock atau membingitkan telinga adalah jenis lagu yang tidak sesuai.

Berikut merupakan antara lagu yang cukup sweet dan sesuai untuk meraikan majlis perkahwinan:

1) All Of Me – John Legend

 

2) Belaian Jiwa – Innuendo

 

3) Bukan Cinta Biasa – Dato’ Siti Nurhaliza

 

4) Cinta Sesungguhnya – Sabhi Saddi

 

5) Endless Love – Lionel Richie

 

6) Jodoh Pasti Bertemu – Afghan

 

7) Lelaki Teragung – Dayang Nurfaizah

 

8) Sempurna – Andra And The Backbone

 

9) Syamel & Ernie Zakri – Aku Cinta

 

10) Sampai ke Hari Tua – Aizat Amdan

 


#sewadewanbangi
#sewadewanputrajaya
#sewadewankajang
#sewabilikseminar
#sewabilikmeeting
#sewabilikmesyuarat
#wedding
#weddingplanner
#perkahwinan
#kendurikawin
#katering

MENCARI DEWAN KAHWIN DI AREA BANGI, SERDANG, KAJANG DAN PUTRAJAYA (siri 2)

Artikel ini adalah sambungan daripada artikel minggu lepas : https://bccbangi.com/blogbcc/2018/08/07/mencari-dewan-kahwin-di-area/

5. Dinding Serap Bunyi

Kebiasaan majlis kenduri kawian pasti ada kumpulan muzik seperti band / kumpulan ghazal dan lain2… semua ini adalah untuk memeriahkan lagi majlis dan menjadi halwa telinga tetamu yang datang. Aktiviti berkaraoke atau joget lambat juga boleh dijalankan. Oleh sebab itu sangat penting untuk memastikan dinidng dewan mempunyai ‘sound proof board’ atau penyerap bunyi. Ini penting untuk memastikan majlis anda tidak hingar-bingar.

6. Buat Pemantauan Dan Siasatan

Sebelum menempah, anda boleh la membuat “site visit”. Ini penting supaya aspek2 seperti keselesaan dapat di lihat. Anda boleh pergi ke semasa majlis perkahwinan orang lain. Anda perhatikan jika ramai tetamu yang datang, adakah dewan masih dalam keadaan sejuk. Selian itu boleh di lihat hasil pengcahayaan dan susunan kerusi meja. Susunan ini adalah antara perkara penting yang akan membuatkan dewan jadi sempit atau “just nice”.

7. Menepati Bajet

Akhir sekali, pastikan harga sewaan dewan menepati bajet anda. Tidak rugi bayar lebih jika kreteria di atas dapat di penuhi. Kebiasaannya, penyelia dewan akan meminta anda membayar deposit sewaan dan deposit kebersihan. Kebersihan dewan adalah tanggungjawab anda. Jika anda meninggalkan dewan dengan keadaan yang kotor, deposit kebersihan tidak akan dipulangkan.

 

 

#sewadewanbangi
#sewadewanputrajaya
#sewadewankajang
#sewabilikseminar
#sewabilikmeeting
#sewabilikmesyuarat
#wedding
#weddingplanner
#perkahwinan
#kendurikawin
#katering

MENCARI DEWAN KAHWIN DI AREA…

MENCARI DEWAN KAHWIN DI AREA BANGI, SERDANG, KAJANG DAN PUTRAJAYA…

Majlis perkahwinan adalah bertujuan untuk mengkhabarkan pada orang luar bahawa pasangan ini telah sah diijabkabulkan. Jadi jamuan makan di buat bagi tetamu yang hadir disamping meraikan mempelai…

Perlu ke buat khemah kat luar rumah (outdoor)? Bagaimana jika hujan? Apa backup plan yang ada? Jadi dewan adalah jalan selamat.

Fuhhhh..misi mencari dewan telah bermulaaaa…tajuk je dah macam pening kan? kalau betul2 cari lagi pening..yela, walaupun banyak dewan dekat sini, tapi tarikh tu adalah benda yang penting sekali..kalau nak book dewan di area Bangi, Serdang, Kajang & Putrajaya, better la book setahun sebelum tarikh perkahwinan..sebab nya dewan di area tersebut memang menjadi kegemaran ramai bakal pengantin…gitewww

Apa kemudahan yang bakal pengantin dan keluarga perlu titik beratkan dalam proses mencari dewan atau tempat menjamu makan para tetamu?

  1. Availabiliti Dewan

Tarikh perlu di pastikan terlebih dahulu bersama kedua belah pihak pengantin. Setelah itu boleh menghubungi individu yang menguruskan tempahan dewan. Pastikan dewan tersebut kekosongan pada tarikh itu sebelum membuat tempahan. Boleh menghubungi http://www.wasap.my/+60136646112 (Atika) untuk mengetahui kekosongan tarikh di Dewan BCC kami. In Shaa Allah saya boleh membantu.

  1. Saiz Dan Lokasi Dewan

Perlu untuk tuan rumah membuat senarai ringkas tetamu bagi menentukan anggaran jumlah tetamu yang akan hadir. Ini penting bagi pihak pengurusan dalam membuat budget kerusi meja dan makanan terutamanya. Lokasi dewan perlu berdekatan dengan rumah supaya memudahkan urusan ulang-alik mengangkut barang-barang dan pantauan majlis dilakukan.

Keluasan dewan juga perlu dititik beratkan. Risau jika terlalu sempit akan membuatkan tetamu berasa tidak selesa. Di BCC kami ada dewan besar yang boleh memuatkan tetamu dari 1,000 sehingga 2,000 pax dengan meja bulat, kerusi, pelamin dan station buffet dan meja pengantin.

  1. Kemudahan Asas Dewan

Sebelum anda membuat tempahan, anda perlulah membuat pemeriksaan kepada kemudahan-kemudahan asas ini.

Di BCC kami menyediakan kemudahan asas yang lengkap dan selesa. Tandas untuk lelaki dan wanita. Surau juga selesa untuk kegunaan Muslimin dan Muslimah. Selain itu, rail untuk kemudahan OKU juga kami sediakan. Bilik persalinan untuk para pengantin juga ada berdekatan dewan bagi memudahkan pengantin bersiap dan membuat final touch.

 

  1. Tempat Letak Kereta (Parking)

Untuk memastikan keselesaan tetamu anda, pastikan dewan yang anda tempah mempunyai tempat letak kereta yang luas. Ianya sangat penting bagi memastikan tetamu anda tidak berjalan jauh untuk mencari tempat letak kereta. Kami disini mempunyai lebih kurang 50++ petak parking kereta.Tiada isu disini maslah parking.

“Tomyam Ayam”..

“Tomyam Ayam”

-Resepi Masakan Ringkas & Mudah Dari BCC

.

.

Bahan A

500 g ayam (Dipotong kecil)

1 batang lobak merah (Dipotong pendek)

1 labu bawang besar

2 batang serai

8 biji cili api

1 inci lengkuas (Diketuk)

1 ulas bawang putih (Diketuk)

1 sudu makan pes tomyam

1 batang daun saderi (Dipotong kecil)

3 helai daun limau purut (Dikoyak)

Air dan garam secukupnya

Bahan B

100 g kubis bunga

2 biji tomato (Dibelah 4)

2 biji limau nipis (Diambil jusnya)

1 pokok daun ketumbar (Dicencang)

.

.

Masukkan semua bahan A dan masakkan sehingga mendidih dan ayam lembut.

2Masukkan kubis bunga dan tomato. Biarkan mendidih dan tutup api.

3Masukkan perahan limau nipis dan daun ketumbar.

4Sedia dihidangkan.